lørdag 18. februar 2012

S.P.Ø.K. brygger øl!

Kalenderen viste 10.01.2012. Vinteren satt enda hardt i, men det var øl å drikke og øl å brygge. Så, Nåkkve og Kristoffer begav seg nedover fra Tøyen, Oslo svar på Baltimore, West Side, mot Drammen, Norges svar på Chicago, som igjen er USA`s svar på fredrikstad, forstå det den som kan. Vel nede på Oslo S traff vi Rolf og Stian og tøffet sørvestover med toget. Etter at Kristoffer nesten ble kastet av toget for å bruke en annen persons kredittkort ( han skulle blitt kastet av om konduktøren gjorde jobben sin) ankom vi til slutt Drammen S. Stian måtte hjemom en tur først, vi andre gikk gjennom lett snedrev mot Meny for å ha noe å leske halsen med. Fun Fact: Ølbrygging er en tørstefremkallende aktivitet. På meny møtte vi Thorbjørn, og det ble mye diskutering og spekulering i hva som skulle få bli med i korgene, men Ægir, Haandbryggeriet, Brewdog og Belhaven var representert til sist. Og Erdinger Champ, men det var labre saker så ikke kjøp det.
Vel, bunkret opp med øl og julemarsipan til halv pris, alle glade og fornøyde så fortsatte vi mot Olas Hus.

Vel fremme fikk Rolf i oppgave å sanitere siste restene av bryggeutstyret, Ola kjørte for å kjøpe en kjøkkenvekt, Nåkkve bestilte pizza mens Kristoffer og Thorbjørn leste i A-magasinet og bryggeboka.

Vannet sto og kokte og så helte vi malten oppi.
Vi brygget fra maltekstrakt denne gangen;
Mens brygget nådde koketemperatur var det på høy tid med en øl for å roe nervene litt, med litt Pærecider. Fra Sverige. Neida, det ble øl her også.


Topp stemning på SPØKs bryggemøter!

Etter hvert som vørteren nådde kokepunktet hadde vi oppi bitterhumlen som var Chinook.
Så fikk den godgjøre seg i 50 min før vi hadde oppi aromahumlen som denne kvelden var East Kent Goldings.

Så var det tid for å kjøle ned brygget og bytte dunk før vi hadde oppi gjæren.
Da brukte vi Ola sin hjemmelagde nedkjøler, laget av et bøyd kobberør og koblet til springen. Kaldt vann kjøres da gjennom dette kobberøret, opp igjen og ut i vasken.







Der kunst og vitenskap møtes; ØL!

Da dette var ferdig hadde vi alt oppi neste dunk, fikk på lokket, gjærlåsen og fiks fer...! NEI, gjær må man jo også ha oppi. Opp med lokket, nedi med gjæren, på med lokket og så til gjæring i noen uker...

Etter hvert begynte det å bli tid for å komme seg hjemover, men vissheten om at man hadde vært med på å brygge et utvilsomt fantastisk øl varmet når man beveget seg ut i Drammens vinterkveld.
Og hvordan smakte så dette ølet? Rolfs anmeldelse:

Øllet var veldig godt. Det er ganske bittert med en ganske kraftig smak av east kent goldings humla. Det er nesten en litt sitrus aktig smak. Kunne vært litt mer kullsyre etter min smak, men det kan hende det blir om det står litt lenger på fat.
Men alt i alt får det terningkast 5 fra meg =)



Ola Overfører Øl

Og nå er ølet med i NM i hjemmebrygging, så får vi se om Nøgne Ø produserer Grevens Høytid neste år. Hold utkikk med ditt lokale pol.

tirsdag 7. februar 2012

S.P.Ø.K.s tradisjonelle Julebord 2011

Det var en kald og stormfull kveld i Desember, den 12 for å være pinlig nøyaktig, at S.P.Ø.K. skulle ha sitt første Tradisjonelle Julebord. Da de fleste medlemmene var lei av ribbefett og akevitt, og da det er en ølklubb, bestemte vi oss for å dra på Schouskjelleren for å drikke julen inn.
Alle hatt tatt med seg hver sin øl, pakket inn i silkepapir, gråpapir og gamle aviser for å dele ut til en heldig klubbmedlem. Nesten som tombola, bare uten all ristingen og tumlingen dog.

Nåkkve, Bjørn og Kristoffer gav seg i vei fra Tøyen Hills ned mot Grunerløkka beste bryggkjeller. Vel nede møtte de Sindre og alle tok med seg en øl fra det relativt lille, men svært solide utvalget og satte seg ved et av de få ledige bordene. Her ble det drukket mye forskjellige øl, bl.a. BeerHere`s VårWit med sindige 4,5 % som fikk veldig gode skussmål, og Schouskjellerens Hiphops på 4,6 %, også den over gjennomsnittet godt likt, det ble her nevnt herregarderobe blant luktene, men på en god måte. Vi snakket litt om jobb og reiser, film, og alle som hadde sett Drive var enige om at den var fantastisk.

Men mer øl! Siden Steffen kom etterhvert, vi var nå fem, ble det litt usynkronisert drikking, men vi fikk i oss Dugges 1/2 Idjit Porter på 7 % , bra navn, bra øl, Schouskjellerens Tiny Dancerogså på 7 %, god, men Hiphops var bedre. Vi snakket om fotball og litt tipping.


Etter å ha åpnet en flaske med Cigar Citys Jai Alai, 7,7 %, ble duftfenomenet herregarderobe tatt opp igjen, men på en god måte. Fascinerende hvordan lukter kan lukte fantastisk noen steder (herregarerobe i en ølflaske), men grusomt andre steder (herregarderobe i herregarderobe). Og ølen var god også, om enn så bitter at Mr. Scrooge (gratulerer med dagen CD!) blir rene Ingrid Espelid Hovig i forhold.

Da det engang var jul og Schouskjelleren hadde brygget en juleøl; Schouskjellerens Juleøl med 7 % måtte jo denne også smakes, denne fikk også gode skussmål.

Den siste ølen var Southern Tiers Back Burner, en Barleywine med solide 10%, perfekt for kalde vinterkvelder og tur hjem i kulda.
Schouskjelleren; et flott sted med en abnorm akustikk som blir påtrengende en stund, til man får noen øl innabords og bryr seg mindre med det. Alt i alt flott plass!












Julegavene! Til Fra Via S.P.Ø.K. Hånd i privat eie.

Neste møte er 23 februar klokka åtte i klubblokalene. Vi sees!