lørdag 18. februar 2012

S.P.Ø.K. brygger øl!

Kalenderen viste 10.01.2012. Vinteren satt enda hardt i, men det var øl å drikke og øl å brygge. Så, Nåkkve og Kristoffer begav seg nedover fra Tøyen, Oslo svar på Baltimore, West Side, mot Drammen, Norges svar på Chicago, som igjen er USA`s svar på fredrikstad, forstå det den som kan. Vel nede på Oslo S traff vi Rolf og Stian og tøffet sørvestover med toget. Etter at Kristoffer nesten ble kastet av toget for å bruke en annen persons kredittkort ( han skulle blitt kastet av om konduktøren gjorde jobben sin) ankom vi til slutt Drammen S. Stian måtte hjemom en tur først, vi andre gikk gjennom lett snedrev mot Meny for å ha noe å leske halsen med. Fun Fact: Ølbrygging er en tørstefremkallende aktivitet. På meny møtte vi Thorbjørn, og det ble mye diskutering og spekulering i hva som skulle få bli med i korgene, men Ægir, Haandbryggeriet, Brewdog og Belhaven var representert til sist. Og Erdinger Champ, men det var labre saker så ikke kjøp det.
Vel, bunkret opp med øl og julemarsipan til halv pris, alle glade og fornøyde så fortsatte vi mot Olas Hus.

Vel fremme fikk Rolf i oppgave å sanitere siste restene av bryggeutstyret, Ola kjørte for å kjøpe en kjøkkenvekt, Nåkkve bestilte pizza mens Kristoffer og Thorbjørn leste i A-magasinet og bryggeboka.

Vannet sto og kokte og så helte vi malten oppi.
Vi brygget fra maltekstrakt denne gangen;
Mens brygget nådde koketemperatur var det på høy tid med en øl for å roe nervene litt, med litt Pærecider. Fra Sverige. Neida, det ble øl her også.


Topp stemning på SPØKs bryggemøter!

Etter hvert som vørteren nådde kokepunktet hadde vi oppi bitterhumlen som var Chinook.
Så fikk den godgjøre seg i 50 min før vi hadde oppi aromahumlen som denne kvelden var East Kent Goldings.

Så var det tid for å kjøle ned brygget og bytte dunk før vi hadde oppi gjæren.
Da brukte vi Ola sin hjemmelagde nedkjøler, laget av et bøyd kobberør og koblet til springen. Kaldt vann kjøres da gjennom dette kobberøret, opp igjen og ut i vasken.







Der kunst og vitenskap møtes; ØL!

Da dette var ferdig hadde vi alt oppi neste dunk, fikk på lokket, gjærlåsen og fiks fer...! NEI, gjær må man jo også ha oppi. Opp med lokket, nedi med gjæren, på med lokket og så til gjæring i noen uker...

Etter hvert begynte det å bli tid for å komme seg hjemover, men vissheten om at man hadde vært med på å brygge et utvilsomt fantastisk øl varmet når man beveget seg ut i Drammens vinterkveld.
Og hvordan smakte så dette ølet? Rolfs anmeldelse:

Øllet var veldig godt. Det er ganske bittert med en ganske kraftig smak av east kent goldings humla. Det er nesten en litt sitrus aktig smak. Kunne vært litt mer kullsyre etter min smak, men det kan hende det blir om det står litt lenger på fat.
Men alt i alt får det terningkast 5 fra meg =)



Ola Overfører Øl

Og nå er ølet med i NM i hjemmebrygging, så får vi se om Nøgne Ø produserer Grevens Høytid neste år. Hold utkikk med ditt lokale pol.

2 kommentarer:

  1. Det som er trist er at jeg fortsatt ikke har fått smakt på det...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke jeg heller, men så snart vi får tak i den saftkokeren så skal det vel bli IPA til folket.

      Slett