Den allmektige kalenderen sier 23 februar 2012, men i kjøleskapet hjemme står det ikke øl. De står på benken og blir gode og romvarme. Vel, etter denne innledende fadesen, samt at de berømmelige Imperial Stout CupCake Muffinsene glimrer med sitt fravær så er vi snart samlet ved stue/kjøkkenbordet. Temaet er polets nyheter, og det var et relativt innholdsrikt slipp, åtte forskjellige små og store venner skulle til pers. De kom fra England, Frankrike, Belgia, Tyskland og Norge. Til å drikke de opp hadde vi seks pappaer fra ... Norge. Vi skjønte, nok en gang at øl ikke drikker seg selv, så Terje, som var kveldens dirigent, komplett utstyrt med skjemaer med bilde av ølene og anmeldelser fra Dagsavisen informerte oss om at kveldens første øl var den engelske Wold Top Against the Grain. Vi andre, Nåkkve, Mathis, Steffen, Jarle og Kristoffer så på skjemaet at med 4,8 % alkohol var den rett over butikkgrensa. Det var dog en utstrakt enighet rundt bordet at dette ikke var det helt store, så vi håpet at vi hadde startet på bunn for å jobbe oss oppover. Kul etikett dog, med det er vel knapt derfor man kjøper øl.
Jada, det ble bedre. Litt bedre i alle fall. Vi åpnet en Greens Bottle Refermented Blonde Ale med 5,8 % fra Belgia og ting ble straks mer smakfulle med belgisk gjær. Det var dog ikke noe som noen kunne stå inne for i veldig stor grad, så de jevne karakterene på denne ble også relativt lave, men god øl, frisk. Så kurven var oppadstigende.
Samme land, forskjellige øltype. Vi var nå på den spennende typen Geuze, altså Lambic av to forskjellige årganger som er blandet sammen. Lambic betyr at ølene er spontangjæret og det oppstår mange interessante smaker. I denne var det mye på det sure, mye grønne epler, drue og ... Våte Ullsokker! Så om dere liker våt ullsokkøl, look no further. Noen likte denne, noen syntes den var interessant, mens andre stemte den ned. Den har best før dato i 2031, så det kan jo hende at den noe intense vinøse smaken roer seg litt innen den tid. Dere får sjekke tilbake i 2030, da har vi omsmaking, til da, middels karakter.
Neste øl, og land, ut var den tyske Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse med 8,2 %. Og nå begynte ting straks å se litt lysere ut. Det var en frisk øl, med god fylde, smak av lakris, anis og ananas, noen mente det var for fremtredende alkoholsmak, andre mente den var godt kamulflert. Men nå begynte også terningene å få flere øyne, God Stemning.
Nytt øl, og nå var det tilbake til gamlelandet for å smake på den gamle kjenningen Fyr og Flamme fra Haandbryggeriet. Mange av oss smakte den for en stund siden når vi var i Drammen og besøkte Haandbryggeriet på en veldig hyggelig tur. Vel, tilbake til en litt nærmere fortid, Fyr og Flamme, denne gangen med ny etikett, selv om det er altså ikke derfor vi drikker øl. Ølen var, som sist, god, noen mente den luktet litt kattepiss, men på en god måte! Noen trakk seg helt opp mot seks på terningen, men den generelle vurderingen lå på rundt fem. Men en sikker vinner denne altså, selv om det muligens er litt forskjell på batchene. Noen som vet om dette stemmer? Er det stor variasjon fra batch til batch?
Neste øl, med svingkork, et fenomen mest kjent på kontinentet, var en Page 24 Triple fra Frankrike, et land som ikke er kjent for sitt imponerende øl, men de prøver da... Denne var på 7,9 % og luktet av konditori og tropiske frukter og med en del sødme. Rimelig lettdrikkelig og rimelig godt, som i et helt ok øl.
Da beveger vi oss over grensa til ... Belgia! og en Diabolici med 8 %. Det er en belgisk strong ale, lukter epler og blomster. Og om du liker belgisk øl så liker du nok denne, de fleste her gjorde det. Den er lettdrikkelig og det er vel den eneste innvendingen mot den, om det er en innvending i det hele tatt. Som forgjengeren, lettdrikkelig, men noe en-dimensjonal, i motsetning til neste øl;
Oud Beersel Oude Geuze fra Belgia. Som alle Geuze og Lambicøl er denne "vinøs" i smak, ettersmak, lukt og farge, så det er jo strengt tatt et spørsmål om dette er din kopp te, eller dvs. ditt glass øl, og om det er det så er den utmerket, og om det ikke er det så er den ikke noe særlig. Så meningene på denne var ganske delte. Men den byr på en liten kamp, den er ikke lettdrikkelig, selv om man liker det, men vel verdt om man vil ha noe utenom det vanlige.
Etter mye notering, glasskylling, diskutering om øl, en del diskusjoner om "kattepiss, men på en god måte" kan være til fordel for en øl ble det klart at det gjennomsnittelig høyest rangerte ølen var Page 24 Triple fra Frankrike som trakk vinnerloddet. Andre øl som ble trukket frem som vinnerkanditater var Schneider Weisse Tap 5, Haandbryggeriet Fyr og Flamme og Diabolici. Vel, alle var fornøyde, og vi ble enige om å gjenta det. Og om dere lurer på det. Glasskylling refererer da til skyllingen av glass som det er blitt konsumert rimelige forskjellige ølsorter fra, ikke den etterhvert så populære kyllingen av glass fra Prior. Ja, S.P.Ø.K. er medlem av norsk orddelingsfiendtlig forbund.
P.S.: Og 4 mai er det Haandbryggeriets ølfestival i Drammen. Fredag er vel den prefererte dagen. Vel møtt alle fedre. Og mødre. Og ølvenner.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar